Osnovano je 1947. godine, pod imenom Gradsko pozorište, a prva predstava Mladost otaca odigrana je 20. februara 1948. godine. Pozorište je pedesetih godina prošlog veka uvažavalo političke momente razvoja savremene umetnosti, odgovarajući na potrebe da se pronađe alternativa akademizmu i konzervativizmu koji su negovala vodeća pozorišta u Jugoslaviji. Novo pozorište je pomoglo da se tadašnja zemlja upozna sa dešavanjima na vodećim svetskim pozornicama, ohrabrivalo prevode savremenog dramskog repertoara i uspostavljalo novi pozorišni jezik. Beogradsko dramsko pozorište je time postalo primer, uživalo veliku ljubav publike i finansijsku podršku države.

Sredina pedesetih i početak šezdesetih godina 20. veka bio je ‘’zlatni“ period za BDP, najviše zahvaljujući izuzetno uspešnim izvođenjima dela savremenih američkih dramskih pisaca i plejadi vrsnih glumaca, reditelja, scenografa, kostimografa, koji su svojim talentom proslavili scenu na Crvenom krstu. Legendarne predstave Smrt trgovačkog putnika, Mačka na usijanom limenom krovu, Staklena menažerija, Majka Hrabrost, Pogled s mosta i druge, ušle su u istoriju pozorišne umetnosti.

BDP danas radi sa stalnim umetničkim ansamblom i nastavlja tradiciju stvorenu izvođenjem klasične i avangardne dramske literature, čime je stvorio i održao svoj prepoznatljiv stil i umetnički izraz. U proleće 2003. završena je temeljna rekonstrukcija pozorišne zgrade, na nivou visokih evropskih standarda.