Pozorište Atelje 212 osnovano je 1956. godine. Osnovala ga je grupa pozorišnih umetnika sa željom da napravi teatar u kome će prikazivati komadi avangardni u odnosu na ostala pozorišta u Beogradu. Prva predstava, Faust, u režiji Mire Trailović, održana je u zgradi Borbe.

U Ateljeu 212 igrana je predstava Čekajući Godoa, Semjuela Beketa, prvi put u jednoj zemlji istočne Evrope. Uskoro su se u Ateljeu prikazivali komadi avangardnih pisaca kao što su Sartr, Jonesko, Žari, Šizgal, Kopit, Žene...

Posle nekoliko godina pozorište se preselilo u današnju zgradu koju je projektovao Bojan Stupica. Mehanizam za obrtanje scene ugrađen je naknadno, a krov je leti mogao da se otvara. Legendarna Mira Trailović je kao dugogodišnji upravnik dala poseban pečat Ateljeu i već 1967. osnovala festival novih pozorišnih tendencija BITEF (Beogradski internacionalni teatarski festival) koji danas ima svetski značaj. Na BITEF su dolazila najuglednija svetska pozorišna imena. Jedna od kultnih predstava Ateljea bila je  Kosa koja je igrana pre mnogih svetskih pozorišnih centara.