Pozorište na Terazijama je osnovano 1949. godine kao Humorističko pozorište, stalna, repertoarska ustanova pozorišne kulture, muzičkog i komedijskog žanra. Od 1954. do 1959. godine zove se Beogradska komedija. Spajanjem sa Beogradskim dramskim pozorištem 1959. godine dobija ime Savremeno pozorište. Konačno, u pozorišnoj sezoni 1975/76. ponovo postaje samostalno i dobija sadašnje ime Pozorište na Terazijama.

Kao jedinstveno pozorište u našoj zemlji ima stalni administrativno-tehnički i izvođački sastav koji čine glumački, baletski, horski i orkestarski ansambl, kao i veći broj spoljnih saradnika širokog spektra umetničkih i scenskih delatnosti. Tokom više od pola veka postojanja, uvek odlično prihvaćeno od strane najšire publike, ali i kritike, Pozorište na Terazijama je svojom doslednom repertoarskom politikom pratilo zbivanja na svetskoj muzičkoj i komediografskoj sceni. Posebno se neguje i razvija domaće dramsko stvaralaštvo, komedije, operete i muzički komadi.

Poslednjnih godina, repertoarska delatnost Pozorišta na Terazijama doživljava ubrzan umetnički i marketinški uspeh, a njegove predstave postaju kultni pozorišni događaji, za kojima interesovanje postoji i izvan granica zemlje.

Posle rekonstrukcije 2005. godine, pozorište u savremenoj sali doživljava procvat sa mjuziklima, a za neke komade se govori da su najbolja izvođenja u svetu.