Pozorište Boško Buha osnovano je 1950. godine, prerastavši iz kulturno-umetničkog društva u prvo srpsko profesionalno pozorište za decu i mlade. Među osnivačima, najistaknutije mesto pripada Giti Predić Nušić, ćerki velikog dramskog pisca Branislava Nušića.

Od početka rada pozorišta do danas, prva asocijacija na pozorište Boško Buha je – bajka. Adaptacije bajki i klasika za decu su osnovno repertoarsko opredeljenje u ovom pozorištu. Njihove scenske adaptacije kreću se od klasičnih do tematski, sadržajno i estetski osavremenjenih. U novije vreme, u pozorištu su zastupljeni i naslovi koji se sve manje oslanjanju na klasičan dramski tekst, uglavnom postavljeni u koprodukcijama sa profesionalnim trupama i pozorištima za decu i mlade iz inostranstva.

Večernja scena Buha obraća se, pre svega, srednjoškolcima i adolescentima, koji su kao ciljna grupa prilično zapostavljeni u pozorišnom životu Beograda. Nakon sezone Šekspira i Renesansne komedije, na Večernjoj sceni sada su zastupljeni savremeni problemski komadi koji se bave gorućim društvenim i generacijskim problemima, na način prilagođen mlađoj generaciji. Takođe, jedna od repertoarskih tendencija je i savremena komedija čija je namera da velikim ansambl predstavama vrate publiku u pozorište.

Pozorište Boško Buha je organizator TIBA Festivala (Teatarska internacionalna beogradska avantura), najvećeg međunarodnog festivalskog pozorišta za decu i mlade. Zahvaljujući ovom festivalu, kroz beogradska pozorišta prošle su trupe iz cele Evrope i sveta. Ansambl pozorišta Boško Buha oduvek su činili najpriznatiji dramski umetnici koji su značajan deo svoje karijere fokusirali na rad za decu i mlade.