Narodno pozorište u Beogradu predstavlja jednu od najreprezentativnijih i najznačajnijih kulturnih institucija Srbije.

Osnovano je 1868. godine, po odluci kneza Mihaila Obrenovića, u vreme kada je Beograd bio jedno veliko selo od 25 hiljada žitelja, na putu od otomanske prema evropskoj civilizaciji. Zgrada pozorišta sagrađena je na mestu tadašnje Stambol kapije. Pored kapetan Mišinog zdanja, bila je to najveća i najraskošnija palata u Srbiji. Po rasporedu masa, horizontalnoj i vertikalnoj podeli površina i izabranim motivima površinske obrade glavne fasade, Narodno pozorište arhitekte Aleksandra Bugarskog podsećalo je na milansku Skalu, koja je sagrađena devedeset godina ranije.

Doživelo je niz rekonstrukcija, a poslednja je izvedena 1989. godine. Ovom rekonstrukcijom, staroj zgradi vraćen je izgled od pre Drugog svetskog rata, a ukupna površina je gotovo udvostručena.

U okviru pozorišta danas deluju umetničke jedinice Opera, Balet i Drama, a predstave se odigravaju na Velikoj sceni i Sceni Raša Plaović.

Narodno pozorište osnovalo je svoj muzej, da bi svi značajni događaji u istoriji Narodnog pozorišta, kao i doprinosi njihovih aktera, ostali u kolektivnom sećanju i bili čvrsta osnova za dalji razvoj pozorišne umetnosti.

Važni datumi:

13. jula 1868 – osnovano Narodno pozorište u Beogradu

22. novembra 1868 – održana prva predstava, Đurađ Branković Karolja Obernjaka, u gostionici Kod engleske kraljice

30. oktobra 1869 – održana prva predstava u novoj zgradi, Posmrtna slava kneza Mihaila Đorđa Maletića

11. februara 1920 – prva predstava novoformiranog ansambla Opere, Madam Baterflaj Đakoma Pučinija

22. januara 1923 – prva predstava novoformiranog ansambla Baleta, Ščelkunčik (Rskalo / Krcko Oraščić) Petra Iliča Čajkovskog