Narodni muzej je najstarija i najznačajnija kulturna ustanova u Srbiji. Zbog njegove rekonstrukcije, bogata umetnička kolekcija ne može da se prikaže posetiocima u potpunosti. I pored toga, muzej organizuje izložbe u svom atrijumu.

Osnovan je 1844. godine, ima 34 umetničke, arheološke, numizmatičke i istorijske kolekcije koje sadrže više od 400.000 objekata. Najvrednije umetničko delo srpskog umetničkog nasleđa je Miroslavljevo jevanđelje, ćirilični rukopis pisan na pergamentu, koji datira iz 12. veka. Među ostalim muzejskim predmetima ovde se nalaze skulpture iz Lepenskog vira i Vinče, kao i srednjevekovne ikone i freske, slike Paje Jovanovića, Save Šumanovića itd. Najimpresivnija je kolekcija umetničkih dela srpskih slikara 18. i 19. veka, kao i srednjevekovnih slikara Evrope i Kine.

Kolekcija slika francuskih slikara je među najskupocenijima na svetu, a sastoji se od dela Matiza, Pikasa, Renoara, Ruoa, Dega, Sezana i drugih najvećih slikarskih imena. U muzeju se nalazi kolekcija Eriha Slomovića, hrvatskog Jevrejina koji je ubijen u Drugom svetskom ratu.

Ova kolekcija sastoji se uglavnom od radova impresionista i smatra se je jednom od najvećih kolekcija francuske umetnosti na Balkanu. U sastavu Narodnog muzeja nalazi se Galerija fresaka, Vukov i Dositejev muzej i Muzej Nadežde i Rastka Petrovića.

http://www.narodnimuzej.rs