Srbija, država na Balkanskom poluostrvu i u srednjoj Evropi. U njenom sastavu dve autonomne pokrajine, Vojvodina i Kosovo i Metohija.

Osim poljoprivrede, turizam je glavna privredna delatnost i glavni pokazatelj u kojem smeru Srbija treba da se razvija. Strategija razvoja turizma utvrđena je selektivnim pristupom, pri čemu se poseban značaj pridaje seoskom turizmu.

Veliki značaj imaju gradovi Srbije u kojima se nalazi veliki broj kulturno istorijskih spomenika – Beograd, Novi Sad, Subotica, Kragujevac, Niš… Središte dešavanja je grad Beograd, veoma značajan za razvoj turizma, koji godišnje poseti veliki broj turista iz celog sveta. Na severu države nalazi se Subotica u čijoj neposrednoj blizini je Palićko jezero, sa uređenim odmaralištima koja nude duge šetnje pored jezera, zoološki vrt...

Veliki broj planinskih centara - Kopaonik, Tara, Zlatibor, Rudnik, Divčibare i druge - beleže brojne posete u toku zimskog i letnjeg perioda.

U Srbiji je zastupljen seoski turizam. Etno sela beleže veliku posećenost tokom poslednjih nekoliko godina - Mokra gora, Košutnići, Drvenograd, Staro selo i druga.

Srbija je bogata jezerima i termomineralnim vodama. Postoji više od 1000 izvora mineralnih voda, na kojima je izgrađeno više od 40 banja. One uglavnom leže u podnožju planina, okružene šumom, zaštićene od jakih vetrova i imaju blagu klimu. U banjama je zastupljen kongresni turizam. Banje Srbije poznate su po brojnim sportskim manifestacijama i sportskim pripremama. Neke od najpoznatijih banja su: Vrnjačka banja, Sokobanja, Prolom banja, Ribarska banja, Sijarinska banja, Lukovsa banja, Vrdnik, Banja Kanjiža, Banja Vrujci, Banja Ždrelo i mnoge druge.

Turistička organizacija Srbije (TOS) je zvanični institucionalni nosilac promocije turizma Republike Srbije na domaćem i inostranom tržištu i obavljanje poslova od značaja za razvoj informativno-propagandne delatnosti u turizmu zemlje.

Turistička organizacija Beograda (TOB) posetiocima glavnog grada pruža turističke informacije, organizuje ture razgledanja grada autobusom, brodom, šetnje sa turističkim vodičima, pomaže u organizaciji kongresa i konferencija. 

http://www.srbija.travel